diumenge, 30 de gener del 2011

Dionisi i Hermes

El Boig Dionisi simbolitza el caos anterior a la matèria, és el buit on encara aquesta (la matèria) no ha aparegut i, per tant, en ell està contingut tot. Les forces són caòtiques i s'expandeixen en totes direccions perquè el que importa no és el punt d'arribada, és l'impuls, l'instint previ a la raó. Com un nen, no té consciència de si mateix, tampoc en té del dolor i és allò que li va passant mentre camina mirant el cel, el que li fa anar adonant-se de la vida.
Dionisi és la força, la passió, el desig...no sap cap a on va, però ell avança i està obert a allò que es presenta com imprevisible.
El carnestoltes, la diversió total, les orgies, el culte al cos, el vi...el representen i adquireixen raó en la desmesura, en l'addició. I de tot això apareix el potencial artístic (Dalí, Klimt, Picasso...).
En Hermes ja trobem la consciència, apareix la materia, la dualitat i el dolor. Convina el positiu i el negatiu, el ying i el yang, la part femenina i la masculina. És l'etern Peter Pan, ell va per un costat i l'ombra per un altre, El que desitja i el que ha de fer van per costats diferents i, com Peter Pan, s'ha de cosir l'ombra a les sabates per poder dominar-la, Hermes necessita de l'aprenentatge que els Deus li donen per saber què és el que està bé i que no. I apareix el conflicte, però una vida sense conflicte no mereix ser viscuda.
I jo qui sóc, Dionisi o Hermes? O, potser sóc una barreja de tots dos arquetips?

1 comentari:

  1. A les 3:18, veig que estàs ben desperta.
    Una vegada, rient-se'n em van dir et direm Hermes. Vaig haver de córrer a la wikipèdia, per saber quina etiqueta m'acabaven de penjar.
    No som un sol arquetip, som pura barreja, millor dit, ocupem totes les possibilitats, a vegades ens sentim una cosa i a vegades una altre. Seguim però, essent nosaltres mateixos. Tots som u en la diversitat.
    bona nit...

    Excel.lent escrit. Excel.lent.

    ResponElimina